English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Λαμία 4/4/2017

Την Τρίτη 4 Απριλίου και ώρα 15.00 – 19.00, στο Αμφιθέατρο Ι της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία, η Δρ. Juliette Leblond (Senior Researcher (DR2), INRIA, Γαλλία) και ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Χρήστος Παπαγεωργάκης (INRIA, Γαλλία) θα μας δώσουν μια σειρά ομιλιών στις οποίες θα μας παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους ομάδες στο INRIA, Γαλλία και κάποια πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Η Δρ. Juliette Leblond και ο κ. Χρήστος Παπαγεωργάκης επισκέπτονται το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική τη Δευτέρα 3 Απριλίου και την Τρίτη 4 Απριλίου. Θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν στην ίδια περιοχή με τους καλεσμένους μας (και ιδιαίτερα μεταπτυχιακούς φοιτητές και τελειόφοιτους), να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες μαζί τους. Θα είναι επίσης μια εποικοδομητική εμπειρία για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές καθώς θα μπορούν να παρακολουθήσουν εύκολα το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών.

Δελτίο Τύπου

 

Λάρισα 6-8/4/2017

Το γλοίωμα αποτελεί τον συχνότερο κακοήθη όγκο του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για όλους τους γιατρούς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από γλοίωμα. Η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών αυτών αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την έκβασή τους. Νεότερες απεικονιστικές τεχνικές μπορούν με ακρίβεια να οριοθετήσουν τον όγκο, να συμβάλλουν στην προεγχειρητική ιστολογική ταυτοποίησή του και να απεικονίσουν τη σχέση του με παρακείμενες λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης διεγχειρητικές αλλά και εξωχειρουργικές ηλεκτροφυσιολογικές μέθοδοι μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στη μέγιστη δυνατή εξαίρεση των γλοιωμάτων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Τα τμήματα της Νευροχειρουργικής, Ακτινολογίας, Αναισθησιολογίας, Ιατρικής Φυσικής, Ακτινοθεραπείας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ιατρικής Γενετικής, Παθολογικής Ανατομίας και Φυσιατρικής διοργανώνουν εφαρμοσμένο φροντιστήριο με θέμα την απαρτιωμένη προσέγγιση και θεραπεία των ασθενών με γλοίωμα εγκεφάλου. Το συνέδριο διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής από τις 6-8 Απριλίου 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία πλειάδα κλινικών γιατρών και νευροεπιστημόνων από διαφορετικές ηπείρους παρουσιάζουν με τρόπο διαδραστικό τις τεχνικές τους αλλά και τη στρατηγική τους στην αντιμετώπιση ασθενών με γλοίωμα. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για ανθρώπους με ενδιαφέρον στην νευροογκολογία να παρουσιάσουν τη δουλεία τους και να έρθουν σε επαφή με ομόλογούς τους από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές χώρες.

Περισσότερες Πληροφορίες

 

Λάρισα 7/4/2017

Οι Καθηγητές κ.κ. Mitch Berger, Hugues Duffau, και Zvi Ram θα αναγορευτούν Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ΒΙΟΠΟΛΙΣ, Λάρισας. Η εκδήλωση θα αρχίσει με την προσφώνηση των Καθηγητών κ.κ. Mitch Berger, Hugues Duffau, και Zvi Ram από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή Γεώργιο Κ. Πετράκο. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Χαράλαμπου Δ. ΜπιλλΙνη και «Έπαινος» προς τον Καθηγητή Mitch Berger από τον Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ν. ΦΟΥΝΤΑ. Η Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη. Η Επίδοση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης, του Διδακτορικού Διπλώματος και του Επιτηβεννίου, θα γίνει από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή Mitch Berger με θέμα: « The Organization of Human Language: Experience from Intraoperative Recordings and Surgeries»
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα αρχίσει με τον «Έπαινο» προς τον Καθηγητή Hugues Duffau από τον Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ν. ΦΟΥΝΤΑ. Η Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης θα γίνει από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη. Η Επίδοση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης, του Διδακτορικού Διπλώματος και του Επιτηβεννίου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη. Το δεύτερο μέρος της τελετής θα ολοκληρωθεί με Ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή Hugues Duffau με θέμα: «From the error of Broca to evidence-based medicine: Is there still a place for personalized medicine?»
Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης θα αρχίσει με τον «Έπαινο» προς τον Καθηγητή Zvi Ram από τον Καθηγητή Νευροχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ν. ΦΟΥΝΤΑ. Η Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης Θα γίνει από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη. Η Επίδοση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης, του Διδακτορικού Διπλώματος και του Επιτηβεννίου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη. Το τρίτο μέρος της τελετής θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή Zvi Ram με θέμα: «The Age of Reason and the Roads to Freedom: A personal perspective on the quest to treat patients with brain tumors»

Δελτίο Τύπου
Πρόγραμμα

 

Βόλος 7-12/4/2017

Η τρέχουσα οικονομική και η πολιτική κρίση έχει επηρεάσει πολύπλευρα την κοινωνική ζωή, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, έρχονται σε επαφή με τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά ενσωματώνονται σε μια ποικιλία από θεσμικές εκφάνσεις, όπως η οικογένεια, το σχολείο, το φροντιστήριο ή ο χώρος εργασίας, ενώ ταυτόχρονα συνδέονται με την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Οι κοινωνικές και οι πολιτισμικές διαφορές, η παγκόσμια μετανάστευση, το προσφυγικό ζήτημα, η άνιση κατανομή του πλούτου, η φτώχεια, η ανεργία και η υποαπασχόληση, αλλά και η περιβαλλοντική καταστροφή, παράλληλα με τις αυξημένες πιέσεις για τεχνολογικά επαρκείς κοινωνικές υποδομές δημιουργούν μια κρίσιμη και επισφαλή πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί στο πλαίσιο της σύγχρονης μαθηματικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα η κρίση έχει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της όταν συναρτάται με το φύλο και τη σεξουαλικότητα,, τη «φυλή» και την εθνικότητα, την «ικανότητα», την κοινωνική τάξη, και τη βιωσιμότητα.

Μέσα σ’ αυτές τις περίπλοκες, σύνθετες και αβέβαιες κοινωνικές συνθήκες, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τη συνάρθρωση της μαθηματικής εκπαίδευσης με την καθημερινή κοινωνική ζωή και την κρίση προκειμένου να στοχαστούμε κριτικά α) τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης για τα μαθηματικά και την μαθηματική εκπαίδευση και β) τις δυνατότητες που παρέχει η έρευνα για τη μαθηματική εκπαίδευση για την κατανόηση της κρίσης στο σημερινό νεοφιλελεύθερο κοινωνικό πλαίσιο. Η διεθνής κοινότητα Mathematics Education and Society (MES) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν το 9ο Διεθνές Συνέδριο Mathematics Education and Society (MES9) που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 12 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά Βόλου. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν επιστήμονες από 29 χώρες του κόσμου και θα παρουσιαστούν 4 προσκεκλημένες ομιλίες (plenary papers), 3 ανοιχτές ομιλίες, 62 research papers, 18 projects, 9 symposia, 6 posters, τα οποία θα αφορούν και θα εγείρουν προβληματισμούς για την κοινωνικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις της μαθηματικής εκπαίδευσης και της έρευνας για την μαθηματικής εκπαίδευση. Εγγραφές θα γίνονται καθημερινά κατά τις μέρες διεξαγωγής στον τόπο του συνεδρίου. Υπάρχει η δυνατότητα ημερήσιας εγγραφής. Για ειδικές πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Συνεδρίου στο mes9@uth.gr

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα
Πρόγραμμα

 

Λάρισα 17-18/3/2017

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων και η Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., συνδιοργανώνουν τη διημερίδα με θέμα: «Η Ελληνική πραγματικότητα στην Ενδοκρινική Χειρουργική», που θα γίνει στη Λάρισα 17 & 18 Μαρτίου 2017. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Ιατρικού Τμήματος. Η θεματολογία αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων, καλοηθών και κακοηθών. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν στρογγυλές τράπεζες που θα αφορούν την αντιμετώπιση των νευροενδοκρινικών όγκων, του καρκίνου του θυρεοειδούς, των όγκων των επινεφριδίων, του υπερθυρεοειδισμού καθώς και των διαταραχών του παραθυρεοειδών αδένων. Θα υπάρξουν επίσης, τρεις (3) διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές καθώς και εκτενής αναφορά στην εθνική καταγραφή των θυρεοειδεκτομών. Στη διημερίδα αυτή συμμετέχουν οι πλέον ειδικοί χειρουργοί και ενδοκρινολόγοι του ελλαδικού χώρου καθώς και προσκεκλημένοι ξένοι ομιλητές και απευθύνεται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και στους νοσηλευτές. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή των ιατρών, νοσηλευτών και φοιτητών είναι δωρεάν.

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα 18-19/3/2017

Ο Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής σε συνεργασία με τον Αν. Καθηγητή Δημήτριο Τόντη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει διημερίδα με θέμα: «Κακοποίηση και μη-σύννομη Θανάτωση Ζώων Συντροφιάς: Αρχές Κτηνιατροδικαστικής, η Κοινωνική Διάσταση του Φαινομένου και ο Ρόλος του Κτηνιάτρου». Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 127 στις 18 και 19 Μαρτίου 2017. Η πρώτη ημέρα, Σάββατο 18.03.2017, αφορά σε κτηνιάτρους, ενώ η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 19.03.2017 θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Πρόγραμμα

 

Βόλος 21/3/2017

Η διάλεξη του Αλέξανδρου Κουλίδη αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η περιβαλλοντική διάσταση ενσωματώνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό μέσω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Οι βασικές πτυχές του θέματος περιλαμβάνουν έννοιες όπως η καταλληλότητα της προληπτικής δράσης, η ανθρωποκεντρική βάση της προστασίας του περιβάλλοντος και ο εξισορροπητικός χαρακτήρας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στη συνέχεια, αναλύεται το νέο θεσμικό πλαίσιο, με αναφορά τόσο στην προέλευσή του από το ενωσιακό δίκαιο, όσο και στη χαρτογράφηση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στην πράξη. Επισκοπείται επίσης το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών μελετών και τα κρίσιμα σημεία κάθε κεφαλαίου τους. Η διάλεξη ολοκληρώνεται με την παρουσίαση έμπρακτων περιπτώσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεγάλων έργων, στο πλαίσιο της οποίας αναλύονται οι προκλήσεις που ανακύπτουν στη διάρκεια της διαδικασίας, οι απαιτήσεις των επιμέρους επιστημονικών ζητημάτων και τέλος τα πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας.

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 21/3/2017

Η Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ομάδα δράσης για την Ποίηση, των φοιτητών/τριών του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σας καλεί και φέτος να γιορτάσετε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και να αφήσετε στίχους δικούς σας ή αγαπημένων σας ποιητών/τριών στην «ΚΟΛΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ»(στη «Θόλο»), την ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 στις 12:15. Φοιτητές και φοιτήτριες θα διαβάσουν στίχους μπροστά από το Πανεπιστήμιο(παραλία) και από εκεί θα κατευθυνθούμε στην πλατεία του Αγ. Νικολάου για άλλη μια αναγνωστική δράση. Ελάτε να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία ανεξάρτητα από ηλικία και κάθε στοιχείο που μας κάνει να δείχνουμε διαφορετικοί. Γιατί η ποίηση μας ενώνει.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό:
Φωτογραφία 1, Φωτογραφία 2, Φωτογραφία 3, Φωτογραφία 4 (Πηγή: ert.gr)

 

Βόλος 22/3/2017

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Πολυμέσων του ΙΑΚΑ, η Σόνια Κοζιού (Δρ. Ανθρωπολογίας της Μουσικής) θα μιλήσει με θέμα Από το χοροστάσι στην πίστα: Φύλο και δημοτικό τραγούδι.

Περίληψη
Αν και σχετικά όψιμα, έχει πια συνειδητοποιηθεί ότι η κατανόηση του φύλου αποτελεί παράγοντα ουσιώδους σημασίας για την ερμηνεία ενός μουσικού πολιτισμού. Παρότι όμως αρκετές εργασίες επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην ιδεολογία της κοινωνίας για τα φύλα και στη μουσική σκέψη και πρακτική, στον ελλαδικό χώρο δεν υπήρξε μέχρι πρόσφατα το ανάλογο ενδιαφέρον. Στη συγκεκριμένη εισήγηση λοιπόν, χρησιμοποιώντας το εθνογραφικό παράδειγμα της Καρδίτσας, θα προσεγγίσουμε την παραδοσιακή μουσική, τον χορό και το τραγούδι ως συμβολικούς τόπους όπου ταυτότητες του φύλου όχι μόνο αναπαρίστανται, αλλά και κατασκευάζονται, επιβεβαιώνονται ή αμφισβητούνται.

Αφίσσα
Περισσότερες πληροφορίες

 


Σελίδα 1 από 130