English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Εκδήλωση για τον Εορτασμό των Είκοσι Χρόνων Λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Π.Θ.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 1800, στο αμφιθέατρο "Γ. Κορδάτος" του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, διοργανώνεται εκδήλωση για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.
Αν προτίθεστε να απευθύνετε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του φορέα σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με email στη διεύθυνση kalantz@uth.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες
Χαράλαμπος Καραγιαννίδης
Πρόεδρος ΠΤΕΑ

Δελτίο Τύπου
Πρόγραμμα
Πρόσκληση
Αφίσσα

 

Μαθηματικά Mοντέλα στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες: Χρήσιμα  Εργαλεία Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ή Απλά «Παλάτια στη Άμμο»;

Γεώργιος Αρχοντίτσης
Καθηγητής – Πανεπιστήμιο του Τορόντο

Τετάρτη 05/12/2018, Ώρα:14:00
Αίθουσα A2, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Περίληψη:
Τα μαθηματικά μοντέλα αποτελούν ένα αναπόσπαστο μεθοδολογικό εργαλείο στις περιβαλλοντικές επιστήμες για την κατανόηση οικοσυστημικών διεργασιών, την ανάλυση διαχειριστικών σεναρίων, και την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, η επιστημονική μεθοδολογία των μαθηματικών μοντέλων και η αξιοπιστία τους ως βάση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και γενικότερα της περιβαλλοντικής πολιτικής έχουν αμφισβητηθεί έντονα. Η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για την αξιολόγηση του σφάλματος και της αβεβαιότητας που διέπει τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής διαχείρισης για την επίτευξη μιας ορθολογικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Οι στατιστικές τεχνικές βασισμένες σε Bayesian statistics αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση της αβεβαιότητας και του σφάλματος των μοντέλων. Η παρουσίαση μου περιλαμβάνει μια σειρά από παραδείγματα περιβαλλοντικών προβλημάτων (ευτροφισμός, κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα, ποιότητα νερού), όπου η χρήση αυτής της μεθοδολογίας έχει δώσει αξιόπιστες λύσεις.

Δελτίο Τύπου

 

Προβολή του φιλμ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» (2018) και συζήτηση με τους σκηνοθέτες Γιάννη Ξύδα και Ξενοφώντα Βαρδαρό
Film screening “The Partisans of Athens” (doc., 2018). Discussion with the directors Yiannis Xydas and Xenophon Vardaros

ΤΕΤΑΡΤΗ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Προβολή του φιλμ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» (2018) και συζήτηση με τους σκηνοθέτες Γιάννη Ξύδα και Ξενοφώντα Βαρδαρό.
19:00
αμφ. Σαράτση
Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα ('41-'44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες.
Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη.
Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Δελτίο Τύπου

 

Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας

Την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, ο συγγραφέας του βιβλίου «Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας» (Aντίποδες, 2018), Χρυσόστομος Τσαπραϊλης, είναι καλεσμένος στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μαθήματος του τμήματος ΙΑΚΑ «Η Θεσσαλία από την αρχαιότητα ως τον 21ο αι.»
Με τον συγγραφέα συνομιλεί η Δάφνη Τραγάκη.
Αιθ. πολυμέσων, 3-6

Ο Χρυσόστομος Τσαπραϊλης διακρίθηκε στην τρίτη θέση της κατηγορίας «Πρωτοεμφανιζόμενοι στη Λογοτεχνία» στα βραβεία 2018 του περιοδικού Αναγνώστης

Ο συγγραφέας θα συζητήσει μαζί μας για τις διαδικασίες δημιουργικού μετασχηματισμού, ανάδευσης και ανα-επινόησης λαϊκών παραμυθιών και δοξασιών από την περιοχή της Θεσσαλίας στην επικράτεια της λογοτεχνίας του τρόμου και του φανταστικού. Στις ιστορίες του Τσαπραΐλη καλούμαστε να ζήσουμε σε έναν στοιχειωμένο και μακάβριο κόσμο ερέβους και σκότους όπου παραμονεύει το κακό και να συναντήσουμε: συζύγους που επιστρέφουν στη ζωή κουβαλώντας μαζί τους όλον τον Κάτω Κόσμο, βοσκοπούλες που χάνονται μέσα σε θανάσιμες καλύβες, γριές που χωρούν στο κεφάλι ενός κλειδιού, μωρά που δεν θα γεννηθούν ποτέ ή που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη, άσαρκες σκιές που περιπλανιούνται σε δυσοίωνα οροπέδια, βρεγμένα κορίτσια που δεν κολλάει σταυρός επάνω τους, γυναίκες που θέλουν να εκδικηθούν το φάντασμα του ανδρός τους πεθαίνοντας και ο ίδιες, γερόντια που είναι πατεράδες του φεγγαριού, αρχόντισσες που καψαλίζουν τις ανιψιές τους, ανθρώπους που σφαγιάζονται και άλλους που διαπλέουν ποτάμια, χωριά που αφανίζονται από κατάρες, στοιχειά της μιζέριας και της πανούκλας, παιδιά που πρέπει να ξεχωρίσουν από τα νεραϊδόπαιδα, αλλά και δέντρα που αχρηστεύουν δάχτυλα, μυρωδιές κρέατος που μένουν για πάντα στο δέρμα, κατσίκες που αντιπροσωπεύουν τα νιάτα και τον θάνατο, καθώς και αποθήκες, κελάρια ή καπηλειά έτοιμα να κατασπαράξουν ανθρώπινη σάρκα.

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 

Διάλεξη του Νίκου Ζάικου με θέμα: «Οι Εβραίοι στον Αθλητισμό Κατά την Περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. Η Ιστορία Τριών Αθλητριών»

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, 18:30, αιθ. πολυμέσων του τμήματος ΙΑΚΑ, 6ος ορ.

Η διάλεξη έχει ως θέμα την παρουσία των Εβραίων της Γερμανίας στον τομέα του αθλητισμού κατά τα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού (1933-1945). Η ανάλυση εστιάζεται ειδικότερα στις προσωπικές διαδρομές τριών αθλητριών από το Βερολίνο: Martel Jacob, Ruth Caro και Ingeborg Mello.  O Νίκος Ζάικος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία και θεωρία του διεθνούς δικαίου, τις γενοκτονίες, τις πολιτικές και την ιστορία του αθλητισμού.   

Δελτίο Τύπου

 

Νεφρολογικό Συμπόσιο 2018

Το Συμπόσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 7 - 9 Δεκεμβρίου 2018, στη Λάρισα στο (ξενοδοχείο Larissa Imperial), με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής και διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ιωάννη Στεφανίδη. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει   η Ακαδημία Νεφρολογίας & Νεφρολογικής Φροντίδας και η Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Το συμπόσιο εστιάζει στις νεότερες επιστημονικές προόδους που αγγίζουν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία όλων των νεφρικών παθήσεων. Στη σφαίρα του ενδιαφέροντος όλο το φάσμα των νεφρικών παθήσεων και η νεφρική μεταμόσχευση.

Δελτίο Τύπου
Πρόγραμμα

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Παιδιά με αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες: Ζητήματα αξιολόγησης και παρέμβασης»

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, 9.00 π.μ.-18.00μ.μ.  - Αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος»
Παραλιακό συγκρότημα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος

Εισηγήσεις: 9.00πμ- 14.00μμ
Βαρηκοΐα- Κώφωση: ανίχνευση, αξιολόγηση και επικοινωνία
Προβλήματα όρασης: ανίχνευση, αξιολόγηση και διδασκαλία στρατηγικών
Ανάπτυξη, αποκατάσταση και εκπαιδευτική υποστήριξη
Διαδρομή από τη διάγνωση στην αποδοχή

Βιωματικά εργαστήρια: 16.00μμ-18.00μμ (δήλωση κατά την εγγραφή)
Η χρήση του εργαλείου ΣΕΕΛΑΣ στην ανίχνευση απτικών συμπεριφορών των ατόμων με αναπηρία όρασης και πολλαπλές αναπηρίες (Από το Εργαστήριο πρόσβασης στην τυπική και μη-τυπική εκπαίδευση για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, ΠΤΕΑ)
Ολιστική Θεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με αναπηρία από την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου (Από τη Θεραπευτική ομάδα ΕΛΕΠΑΠ Βόλου)

Εγγραφή και παρακολούθηση: Δωρεάν
Θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης και συμμετοχής στα εργαστήρια

Πληροφορίες

 

Workshop επιχειρηματικότητας στο e-health - 27 Νοεμβρίου 2018
Σχεδιάζουμε καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα στον κλάδο της Υγείας με το EIT Health Hub
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Γ. Καρτάλη 72, (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), Βόλος
27 Νοεμβρίου 2018, Ώρα Προσέλευσης: 11:00, Ώρα έναρξης: 11.30

Το EIT –Health σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνουν την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ένα workshop με τίτλο: «Ideation Workshop & Ideas Competition - Ανάπτυξη Ιδεών & Διαγωνισμός».

Το workshop θα είναι στοχευμένο στα πεδία της Ιατρικής Τεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας, Ιατρικών Υπηρεσιών – Νοσηλεία, Διατροφή, Ευεξία (Wellness) και Άσκηση. Πεδία στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας όπου με ραγδαίους ρυθμούς αναπτύσσονται καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και εγχειρήματα σε όλο τον κόσμο και όπου οι επιχειρηματικές προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες.

Το workshop θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός διεθνούς Workshop ανάπτυξης ιδεών και διαμόρφωσης επιχειρηματικών σχεδίων στο χώρο της Υγείας, σε ταυτόχρονη σύνδεση με την Ιταλία. Ομάδες φοιτητών και ερευνητών σε Ελλάδα και Ιταλία, σε παράλληλη σύνδεση, θα ανακαλύψουν τις απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών.

Οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες του σε Επιτροπή Αξιολόγησης και οι 3 πρώτες ομάδες θα επιλεγούν για να διαγωνιστούν με αντίστοιχες ομάδες από άλλα EIT Health Hubs.

Το workshop θα λάβει χώρα στο κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γ. Καρτάλη 72, 1ος Όροφος (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Facilitators θα είναι η Φαίη Ορφανού και ο Γιώργος Μέγας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που συγκροτεί στην Ελλάδα τον πόλο-Hub του EIT Health.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και στα τηλέφωνα: 2421074721, 74548

 

Χαρτογραφώντας το Κακό: Η Ιστορία του Columbus Centre για τη Μελέτη της Προκατάληψης και της Γενοκτονίας (1962-1981)

Διάλεξη της Δανάης Καρυδάκη (μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες)
· "Χαρτογραφώντας το Κακό: Η Ιστορία του Columbus Centre για τη Μελέτη της Προκατάληψης και της Γενοκτονίας (1962-1981)"
· 28/11/2018
· 18:30
· αιθ. πολυμέσων, τμήματος ΙΑΚΑ, 6ος ορ.
Η Δανάη Καρυδάκη είναι ιστορικός και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Αθήνα. Έχει διδάξει στο Birkbeck, στο Λονδίνο, και στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία και ιστοριογραφία της μαζικής βίας, η ιστορία της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης και η ιστορία του φύλου. Το βιβλίο της History and Psychoanalysis in the Columbus Centre: the Meaning of Evil θα κυκλοφορήσει από τον Routledge το 2019.
Περίληψη
Το 1966, ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ένα ερευνητικό κέντρο για τη μελέτη της προκατάληψης και της γενοκτονίας: το Columbus Centre. Παίρνοντας σαν πρώτο παράδειγμα το Ολοκαύτωμα, στόχος του κέντρου ήταν η χρήση της ψυχανάλυσης για την κατανόηση διάφορων ιστορικών φαινομένων μαζικής βίας και «απάνθρωπης συμπεριφοράς ανθρώπου προς άνθρωπο», όπως το κυνήγι μαγισσών τον 16ο και 17ο αιώνα, το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και η βρετανική αποικιοκρατία. Στην παρούσα εισήγηση θα περιγραφεί η ξεχασμένη ως τώρα ιστορία του κέντρου, των πρωταγωνιστών του και των βιβλίων που εκδόθηκαν από αυτό το εγχείρημα.

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 162