English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Βόλος 1/11/2017

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ διοργανώνουν διάλεξη του κ. Ognen Marina, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων με θέμα: “Urban transformation of Skopje 100 years of modernization», την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 18:00 στην αίθουσα Α2 του ΤΜΧΠΠΑ.

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 1/11/2017

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο πλαίσιο του σεμιναρίου των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» και «Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη». Ομιλητής θα είναι ο κ. Μαλικέντζος Ιωάννης, μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΚΑΝΝΑΒΙO – HEMP HELLAS» με θέμα:  «Δημιουργώντας νέες αγορές». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Α1, στο κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (28ης Οκτωβρίου 78), ώρα 7.00 μμ. ακριβώς και είναι ανοικτή στο κοινό. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων καλύπτει τα θέματα "Διαχείριση της αλλαγής" και "Επενδύσεις και Ανάπτυξη". Σκοπός είναι η ανάπτυξη προβληματισμού σε θέματα διαχείρισης αλλαγής σε διάφορα επίπεδα: νοοτροπίας, ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και εμπειρίας, αναδιοργάνωσης, αλλαγής στρατηγικής (pivot), αλλαγής του ανταγωνιστικού τοπίου, μετασχηματισμού του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλαγής των ρόλων των φορέων κ.ο.κ., ενώ παράλληλα καλύπτει τα αντικείμενα των επενδύσεων και της ανάπτυξης και επιδιώκει τη σύμπλεξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού με τη γνώση της προσέλκυσης και της αξιοποίησης των επενδύσεων.
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων διοργανώνεται από τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών Επιστημών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δελτίο Τύπου

 

Λαμία 1/11/2017


Η Σχολή δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική, διοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη χρήση του εκπαιδευτικού λογισμικού LEGO WeDo 2». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και επιθυμούν με τη χρήση της ρομποτικής αλλά κυρίως σε μορφή παιχνιδιού να πάρουν γενικές γνώσεις για τις επιστήμες αλλά και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Την Τετάρτη 1/11/2017 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του προγράμματος και καλωσόρισμα στους μικρούς μας φίλους στο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, Παπασιοπούλου 2-4 στη Λαμία. .

Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι την Τρίτη 7/11/2017.

Πληροφορίες και εγγραφές

 

Βόλος 8/11/2017

18:30
αίθουσα Πολυμέσων τμήματος IAKA, 6ος όροφος

Ο Χρήστος Τσάκας είναι ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής (Max Weber Fellow) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (2015). Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ως εξωτερικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Δίδαξε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, καθώς και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Περίληψη
Η δικτατορία των συνταγματαρχών έχει, κατά κανόνα, αντιμετωπιστεί από τη βιβλιογραφία ως μια αυταρχική παρένθεση, συνώνυμη της αποκοπής από την Ευρώπη. Η παρούσα ανακοίνωση, αξιοποιώντας τα αναλυτικά εργαλεία των σπουδών για τον αυταρχισμό, εστιάζει στις οικονομικές προϋποθέσεις της επιβολής του καθεστώτος στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Ταυτόχρονα, εξετάζοντας την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό του εξωτερικού εμπορίου της χώρας προς την Κοινή Αγορά την περίοδο αυτή, η ανακοίνωση παρακολουθεί την αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών των συνταγματαρχών και τη συνάντηση του ευρωπαϊκού με το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, και εντάσσοντας την ελληνική περίπτωση στη διεθνή συζήτηση για το γραφειοκρατικό αυταρχισμό και τις δημοκρατικές μεταβάσεις, θα επιχειρήσω να αναδείξω τις προκλήσεις που θέτει στην έρευνα η δικτατορία των συνταγματαρχών και τη συμβολή της οικονομικής και της επιχειρηματικής ιστορίας στην κατανόηση της περιόδου.

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 4/11/2017

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη Ανοικτή Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ,  για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, διοργανώνεται  το Σάββατο  4 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του  Τμήματος  Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου)  , με τίτλο: "Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;»

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του  Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο "Περραιβία" , με συνδιοργανωτές  την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών  και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας , προκειμένου να διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη , που να υπηρετεί πρώτα απ' όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.

Όπως είναι γνωστό οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου και στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου 2017, με την ευκαιρία της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, ξεκίνησαν  τη διαδικασία του πολιτικού προβληματισμού και προχωρούν στη διαμόρφωση της Λευκής Βίβλου , που έχει ως βασικά ζητούμενα την  ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης,  το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και  το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. (ΟΝΕ) .

Για την πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής Ημερίδας, συμπράττουν η Περιφέρεια  Θεσσαλίας , το Europe Direct Θεσσαλίας ,το Πανεπιστήμιο  και η Κοινωνία των Πολιτών (Δίκτυο "Περραιβία", προκειμένου να προχωρήσει  ο διάλογος και ο προβληματισμός για την πορεία της Ευρώπης και ο τρόπος  με τον οποίο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα ,δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη ,που να μεριμνά και να εγγυάται  την ευημερία όλων των πολιτών της .

Σημαντικοί ομιλητές από την Ευρωβουλή και το Πανεπιστήμιο

Στις εργασίες της ημερίδας  έχουν προσκληθεί  Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου , πανεπιστημιακοί καθηγητές και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ελεύθερα τη δική τους οπτική και προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης ,αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα μέσα σε αυτή.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής , από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι καθηγητές κ.κ. Χρήστος Κόλλιας, Θεόδωρος  Μεταξάς και Ανδρέας . Στεργίου και τέλος, ως  εκπρόσωπος της ομάδας "Ευρώπη" της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  ο κ. Λευτέρης  Αντωνόπουλος .
Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με παρεμβάσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή έχει την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου ,ενώ  θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οι Διοργανωτές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά  : "η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει. Η προοπτική που έχει η Ευρώπη είναι μόνο του εκδημοκρατισμού, του δικαίου εμπορίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και του αμοιβαίου σεβασμού! Θέλουμε μια δίκαιη και δημοκρατική  Ευρώπη . Γι'  αυτό πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναζητήσουν τον τρόπο . Το οφείλουν στις επόμενες γενιές ".

Δελτίο Τύπου
Πρόσκληση
Αφίσσα

 

Λάρισα 6/11/2017

Η Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει Ομιλία με θέμα: «Ορειβασία Ορεινού Υψόμετρου και Επιπτώσεις στην Υγεία», τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου2017 και ώρα 15:00 πμ, στην αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής (1ος Όροφος, ΄Γ πτέρυγα). Ομιλητής θα είναι ο κ. Παναγιώτης Πλαγεράς, Καθηγητής Βιοχημείας -Κλινικής Χημείας, Τμήμα Ιατρικών Επιστημών, ΤΕΙ Λάρισας.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής κ. Κ.Ι. Γουργουλιάνης

 

Βόλος 8/11/2017

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο πλαίσιο του σεμιναρίου των μεταπτυχιακών προγραμμάτων  «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» και «Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη». Ομιλητής θα είναι ο κ. Βαρελής Άγγελος,  Engineering Manager της εταιρίας Pratt & Whitney με θέμα:  «Από τη Σταθερότητα της Ελληνικής Παραγωγής στη Ρευστότητα των Διεθνών Δικτύων Καινοτομίας». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Α1, στο κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (28ης Οκτωβρίου 78), ώρα 7.00 μμ. ακριβώς και είναι ανοικτή στο κοινό. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων καλύπτει τα θέματα "Διαχείριση της αλλαγής" και "Επενδύσεις και Ανάπτυξη". Σκοπός είναι η ανάπτυξη προβληματισμού σε θέματα διαχείρισης αλλαγής σε διάφορα επίπεδα: νοοτροπίας, ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και εμπειρίας, αναδιοργάνωσης, αλλαγής στρατηγικής (pivot), αλλαγής του ανταγωνιστικού τοπίου, μετασχηματισμού του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλαγής των ρόλων των φορέων κ.ο.κ., ενώ παράλληλα καλύπτει τα αντικείμενα των επενδύσεων και της ανάπτυξης και επιδιώκει τη σύμπλεξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού με τη γνώση της προσέλκυσης και της αξιοποίησης των επενδύσεων. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων διοργανώνεται από τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών Επιστημών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 8/11/2017

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ διοργανώνουν διάλεξη του κ. Στέφανου Καραγιάννη Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: “Τουρισμός: Οικονομία – Ανάπτυξη – Πολιτική” την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:00 στην αίθουσα Α2 του ΤΜΧΠΠΑ

Δελτίο Τύπου

 

Βόλος 18/10/2017

Την Τετάρτη 18/10/2017 και ώρα 18:30 στην αίθουσα Πολυμέσων του ΙΑΚΑ, ο Dr. Oded Erez (The Martin Buber Society of Fellows, Hebrew University of Jerusalem) θα μιλήσει με θέμα Becoming Mediterranean: Greek Audiotopias in 1960s Israel.

Στη δεκαετία του 1960 η ελληνική λαϊκή μουσική και οι μουσικοί της απέκτησαν ευρεία δημοτικότητα στο Ισραήλ, ειδικότερα μεταξύ των Εβραίων μεταναστών από τις Αραβικές και Μουσουλμανικές χώρες, όσο και σε ορισμένους κύκλους αστικής ελίτ. Οι κύριοι πρωταγωνιστές του «ελληνικού κύματος» ήταν ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας Aris San (Αριστείδης Σεϊσανάς, 1940-1992), που έγινε ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της ελληνικής μουσικής στο Ισραήλ, οι συνθέτες και οι στάρλετ του διεθνούς ελληνικού κινηματογράφου (Θεοδωράκης, Χατζηδάκις, Αλίκη Βουγιουκλάκη) και ο Στέλιος Καζαντζίδης. Η ιδιαίτερη αμφισημία μεταξύ της λογοθετικής αξίας της ελληνικής δημοφιλούς μουσικής (της «εικόνας») και της σημειωτικής δυνατότητας της πρακτικής και του ήχου της ενεργοποίησε τη διπλή αποδοχή της από την εργατική τάξη των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και της Ευρω-Ισραηλιτικής ελίτ. Η αμφισημία αυτή ανέδειξε πραγματικούς και δυνητικούς (ηχητικούς) χώρους που συγκροτήθηκαν μέσα από την παρουσία της ελληνικής μουσικής ως ετεροτοπίας (ή ακουστικο-τοπίας) σε κομβικούς τόπους για την παράκαμψη, διαπραγμάτευση και ανατροπή της διχοτομίας «Εβραίος/Άραβας», η οποία ήταν κυρίαρχη στην εννοιολογική διευθέτηση της εθνικής κουλτούρας του Ισραήλ και την περιθωριοποίηση των Εβραίων της Μέσης Ανατολής. Ειδικά για τους τελευταίους, οι περισσότερο ανατολικές εκδοχές του λαϊκού τραγουδιού αποτέλεσαν μία ready-made υβριδική μορφή που εξέφραζε ταυτόχρονα μία μη-Αραβική νεωτερικότητα και μία μορφή ανατολικής διαφορετικότητας.  Ανιχνεύοντας επιστημολογίες ηχητικής αναπλαισίωσης, η μελέτη αυτή διαφοροποιείται από προηγούμενες επιστημονικές προσεγγίσεις υιοθετώντας την προοπτική του δημώδους κοσμοπολιτισμού. Μέσα από την σκέψη του H. Bhabha μπορούμε να διαβάσουμε την οικειοποίηση της ελληνικής μουσικής ως μία μορφή δημώδους-κοσμοπολιτικής διαχείρισης της Μιζραχί (Εβραϊκής-Ανατολικής) ταυτότητας σε σύγκριση (και σε αναλογία) με παρόμοιες αισθητικές διαμορφώσεις περιθωριοποιημένων ομάδων που συγκροτούνται μεταξύ εθνικών, διεθνικών και υπο-εθνικών ταυτοτήτων, όπως τα ρεμπέτικα και το τουρκικό αραμπέσκ.

Περίληψη στα αγγλικά:
Summary
During the 1960s, Greek popular music and musicians enjoyed widespread popularity in Israel, especially among Jewish immigrants from Arab and Muslim countries, but also in some urban elite circles. The main protagonists of this “Greek wave” were guitar virtuoso Aris San (born Aristides Seisanas, 1940-1992) who became the undisputed king of Greek music in Israel, the composers and starlets of Greek international cinema (Theodorakis, Hatzidakis, Aliki Vougiouklaki) and Stelios Kazantzidis. It was a specific ambiguity between the discursive value of Greek popular music (its “image”) and the semiotic potential of its practice and sound, which allowed for its double reception by working-class Middle-Eastern immigrants and the Euro-Israeli (Ashkenazi) elite. This ambiguity positioned real and virtual (sonic) spaces organized through the presence of Greek music as heterotopia (or audiotopia), i.e. as a key sites for bypassing, negotiating and, subverting the dichotomy of Jew/Arab, that was central to the conceptual organization of national culture in Israel and to the marginalization of Middle-Eastern Jews. For the latter in particular, the more Oriental variants of laiko music were a ready-made hybrid form which expressed simultaneously a non-Arab modernity and a form of Oriental difference. Tracing such epistemologies of sonic recontextualization, this study diverges from previous scholarly formulations by adopting the perspective of vernacular cosmopolitanism. Through this lens, extracted from work of Homi Bhabha, we are able to read the appropriation of Greek music as a vernacular-cosmopolitan negotiation of Mizrahi (Jewish-Oriental) identity, comparable to (and corresponding with) similar aesthetic formations of marginalized groups caught between national, transnational, and sub-national identities, such as Greek rebetika and Turkish arabesk.

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 138