English Home
Εκδηλώσεις Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Προβληματοκεντρική μάθηση στην πολυτεχνική τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το άτυπο εργαστήριο Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει σην Παρασκευή 22/11/2019 στις 12.00 webinar με θέμα την προβληματοκεντρική μάθηση στην πολυτεχνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το webinar διοργανώνεται στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου ALIEN: Active Learning in Engineering Education που χρηματοδοτείται από τη δράση Capacity Building in Higher Education του προγράμματος Erasmus+. Το ερευνητικό έργο έχει σαν στόχο την προώθηση της προβληματοκεντρικής μάθησης ως στρατηγικής παιδαγωγικής μεθόδου στην τριτοβάθμια πολυτεχνική εκπαίδευση ως προς την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων, και στάσεων που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κοινωνίας και της βιομηχανίας στον 21ο αιώνα. Το έργο υλοποιείται στην Ελλάδα, Πορτογαλλία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαλαισία, Νεπάλ, Βιετνάμ, Πακιστάν, και Καμπότζη. Το webinar θα διαρκέσει 30 λεπτά. Το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρεία να παρακολουθήσει παρουσίαση της μεθόδου της προβληματοκεντρικής, ενεργούς, και βασισμένης σε εμπειρία μάθησης καθώς και τις βασικές δράσεις του προγράμματος ALIEN. Το ακροατήριο μπορεί να παρακολουθήσει το webinar μέσω του συνδέσμου https://youtu.be/_jiuJQdCQjc

 

Mojca Golovic: Σχεδιασμός και Διαχείριση Τοπίου στη Σλοβενία

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΤΜΧΠΠΑ)

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ διοργανώνουν διάλεξη της κ. Mojca Golovic Landscape architect, Head of the Department of Landscape Architecture of the University of Ljubljana με θέμα: Landscape planning and management in Slovenia την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, ώρα 18:00 στην αίθουσα Α2 του ΤΜΧΠΠΑ


Δελτίο Τύπου

 

Δημήτρης Αθανασούλης: Επισκοπή Σικίνου: Εξερευνώντας τον Πυκνωτή της Ιστορικής Μνήμης του Νησιού

Την Τετάρτη 27/11/2019 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Πολυμέσων (6ος όροφος, Νέο Κτίριο), θα μιλήσει ο διευθυντής της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης με θέμα «Επισκοπή Σικίνου: εξερευνώντας τον πυκνωτή της ιστορικής μνήμης του νησιού».

Περίληψη
Η Επισκοπή Σικίνου οικοδομήθηκε ως ταφικό μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου και επιβίωσε μέχρι σήμερα χάρη στην μετατροπή του σε χριστιανικό ναό. Διαρκείς ανακτίσεις και επισκευές ανά τους αιώνες δημιούργησαν ένα παλίμψηστο μνημείο. Το μνημείο, κλειστό για δεκαετίες λόγω ετοιμορροπίας, αποκαθίσταται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οι εργασίες έφεραν στο φως κρίσιμα στοιχεία τόσο για την αρχική του φάση, όσο και για τις επόμενες μετασκευές του. Η ανακάλυψη μιας κρυμμένης ασύλητης ταφής και νέες επιγραφικές μαρτυρίες προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για την αρχική του χρήση, ενώ η διασαφήνιση των επάλληλων οικοδομικών φάσεων προδίδει την μέριμνα των ντόπιων να διατηρήσουν άθικτη την αρχική αίγλη του κτηρίου.

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Αθανασούλης, δρ βυζαντινής αρχαιολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιo Θεσσαλονίκης, DEA: Université Paris I- Panthéon - Sorbonne), είναι διευθυντής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Parco Archeologico di Pompei, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος και μέλος Επιστημονικών Επιτροπών και Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διατελέσει επιμελητής αρχαιοτήτων στην Ηλεία και έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων στην Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εμπειρογνώμων αρχαιολόγος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του ΚΑΣ, επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων και εθνικός συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Έχει διευθύνει δεκάδες αρχαιολογικές έρευνες στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες (Ακροκόρινθος, Γλαρέντζα, σλαβικά κοιμητήρια Αρκαδίας, Νάξος, Νησίδες Κυκλάδων κλπ.), έχει σχεδιάσει και διευθύνει: - δεκαπέντε μεγάλα αναστηλωτικά έργα σε βυζαντινούς ναούς (Αγία Μονή Ναυπλίου, Παναγία Στείρη κλπ.), σε κάστρα της Πελοποννήσου (Χλουμούτζι, Ακρόκόρινθος, Ακροναυπλία κάστρο Λάρισα Άργους, Αγιονόρι κλπ.), και σε σημαντικά μνημεία των Κυκλάδων (Επισκοπή Σικίνου, Δήλος κλπ.), - νέα αρχαιολογικά μουσεία (Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Θεματικό Μουσείο Σταυροφόρων στο κάστρο Κυλλήνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου), - περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα ανάδειξης μνημείων, ψηφιακών εφαρμογών και έρευνας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών στα πεδία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας καθώς και της πολιτισμικής διαχείρισης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Υπότροφος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Οξφόρδη και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Βερολίνο.

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 

Ενημερωτική Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος ACTiFE

Την Τετάρτη 27/11 και ώρα 17:00 (κτίριο Τσικρίκη), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με αντικείμενο την «Προώθηση της Υπολογιστικής σκέψης κι Επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση ενηλίκων στο πεδίο της Αγροδιατροφικής παραγωγής». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ACTiFE (Promoting Computational Thinking, Coding and Entrepreneurial skills in Adult Education based on experiential learning scenarios targeting IoT processes in the Food and Agriculture Industry) το οποίο χρηματοδοτείται από τη δράση Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2018-2020) και υλοποιείται από το Γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την ομάδα TALOS (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), την ΑΜΚΟ Eduact (Ελλάδα), την εταιρεία CIVIC (U.K.), την GoDESK (Ιταλία) και την FyG Consultores (Ισπανία). Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής κ.Ζήσης Μαμούρης. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την Υπεύθυνη Σχολικών Δράσεων κα Σ. Κανταράκη.

Το έργο ACTiFE στοχεύει ευρύτερα να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» μεταξύ των οποίων είναι η οικοδόμηση μιας «έξυπνης» και ανταγωνιστικής ΕΕ γεγονός που απαιτεί δράσεις που απευθύνονται πρώτιστα στις νέες γενιές. Συνεπώς ο γενικός στόχος του consortium είναι να αυξήσει την ελκυστικότητα των τεχνολογικά βελτιωμένων επαγγελματικών πρακτικών (υπό το φάσμα του STEM) μεταξύ των νέων και πιο συγκεκριμένα, της δημιουργικότητας και των προοπτικών σταδιοδρομίας μέσω διαδικασιών και μεθόδων κωδικοποίησης και «Διαδικτύου των πραγμάτων» (IoT) στο πεδίο της αγροδιατροφικής παραγωγής. Μέσα από τις προτεινόμενες καινοτόμες μη-τυπικές διδακτικές μεθοδολογίες, τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και την ανάπτυξη ενός προσεκτικά σχεδιασμένου σοβαρού παιχνιδιού (serious game), οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικά παιγνιώδη σενάρια ώστε να γνωρίσουν τα οφέλη της «έξυπνης γεωργίας ακριβείας» (smart farming), στη βάση αξιοποίησης των πρακτικών του προγραμματισμού (coding), των αυτοματισμών και της επιχειρηματικής σκέψης. Αυτό θα ενισχύσει δυνητικά τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε τομείς που σχετίζονται με την καινοτομία και αναμένεται από τους φορείς χάραξης πολιτικής να οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη. Εκτός αυτού, οι ψηφιακές δεξιότητες θεωρούνται μεταξύ των βασικών και εγκάρσιων ικανοτήτων που είναι απαραίτητες σε ευρείς τομείς της οικονομίας και ως εκ τούτου πρέπει να αναπτυχθούν ανεξαρτήτως επαγγελματικού προσανατολισμού.


Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 

Το Σχολείο στη Δημοκρατία, η Δημοκρατία στο Σχολείο
ΙΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο της ΠΕΕ
29-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019

Tα τρία Παιδαγωγικά Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Εταιρείας Ελλάδος (ΠΕΕ) διοργανώνουν το ΙΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο της ΠΕΕ στον Βόλο. Ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι οι ημερομηνίες 29-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι: "Το σχολείο στη δημοκρατία, η δημοκρατία στο σχολείο". Έχοντας ως αφετηρία την έννοια της δημοκρατίας ως τρόπου ζωής και όχι απλά ως συστήματος διακυβέρνησης και δεδομένου του επιστημονικού διαλόγου που έχει αναπτυχθεί διεθνώς για την καλλιέργεια της πολιτικής και δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών, την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους στην εκπαίδευση, τη συμμετοχική δράση όλων των εμπλεκόμενων στη σχολική εκπαίδευση και επομένως τον επαναπροσδιορισμό ενός δημοκρατικού σχολείου στη σύγχρονη κοινωνία, αποφασίστηκε το εν λόγω θέμα από κοινού με μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και τα οποία υπηρετούν ως μέλη ΔΕΠ στα τρία Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι Γενικές Συνελεύσεις των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων έχουν εγκρίνει τη συμμετοχή στη διοργάνωση και διεξαγωγή του ΙΣΤ’ Διεθνούς Συνεδρίου της ΠΕΕ.
Σύνεδροι από όλη την επικράτεια της χώρας και από την αλλοδαπή μπορούν να συμμετέχουν. Πληροφορίες για την οργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://pee2019.uth.gr/index.php/el/ .
Με μεγάλη χαρά και τιμή αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας όσο και από άλλες εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας ώστε να συνδράμουν στον επιστημονικό διάλογο για το θέμα του Συνεδρίου.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του ΙΣΤ’ διεθνούς Συνεδρίου της ΠΕΕ

Η πρόεδρος του Συνεδρίου
Σταυρούλα Καλδή

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 

Ημερίδα για την Προώθηση της Φυσικής Δραστηριότητας σε Μαθητές και Μαθήτριες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, ώρα 9.30-15.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Αθήνα
Θα παρουσιαστούν στοιχεία για τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και παρακίνησης 14039 Ευρωπαίων μαθητών και μαθητριών (3017 από Ελλάδα)
Το ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το ΥΠΕΠΘ διοργανώνουν ημερίδα την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, ώρα 9.30-15.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Αθήνα, με θέμα τον «εντοπισμό και παρακίνηση παιδιών που έχουν περισσότερο ανάγκη την φυσική δραστηριότητα» (Identifying and Motivating youth who mostly need Physical ACTivity – IMPACT).
Η εκδήλωση αποτελεί το τελικό γεγονός Ευρωπαϊκού έργου που συντονίζει σε Ευρωπαϊκή κλίμακα το ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή και κοσμήτορα κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου που περιλαμβάνουν:
1. Στοιχεία για τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και παρακίνησης 14039 Ευρωπαίων μαθητών και μαθητριών (3017 από Ελλάδα),
2. Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν και τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης που έγινε σε πάνω από 350 εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής σε 4 χώρες,
3. Την αύξηση που επιτεύχθηκε στα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας και της παρακίνησης των μαθητών δια μέσου της στοχευμένης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής που συνεργάσθηκαν με τους ερευνητές,
4. Τις οδηγίες που προκύπτουν από τα μοναδικά για την Ευρώπη αποτελέσματα αυτού του έργου για την πολιτική στο χώρο του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής, τα προγράμματα σπουδών, καθώς και την κατάρτιση εκπαιδευτικών, στελέχη υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, γονέων και προπονητών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για παιδιά 15-18 ετών «καθημερινή άθληση μέτριας-υψηλής έντασης τουλάχιστον μίας ώρας»

Δελτίο Τύπου

 

Ενημερωτικές Ημερίδες Erasmus: Τρίκαλα

Το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα Erasmus+ στα Τρίκαλα στις 29/11/2019. Σκοπός της ημερίδας είναι να διευκρινιστεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο/-η κατά την υποβολή της αίτησης του/της για μετακίνηση στα πλαίσια του προγράμματος. Θεωρούμε ότι η παρουσία των φοιτητών/ριών θα διευκολύνει πολύ τη διαδικασία, ιδίως πριν την υποβολή των αιτήσεων, καθώς θα απαντηθούν ενδεχόμενες απορίες

Αφίσσα

 

ΙΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Π.Θ. με την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος

Tα τρία Παιδαγωγικά Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Εταιρείας Ελλάδος (ΠΕΕ) διοργανώνουν το ΙΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο της ΠΕΕ στον Βόλο. Τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι το Παραλιακό Συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι οι ημερομηνίες 29-30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019. Ειδικότερα, οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στις 15.00 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019, στις 15.00. Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στις 18.15 έως και τις 20.20 στο Αμφιθέατρο Κορδάτος (Παραλιακό Συγκρότημα) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι: "Το σχολείο στη δημοκρατία, η δημοκρατία στο σχολείο". Έχοντας ως αφετηρία την έννοια της δημοκρατίας ως τρόπου ζωής και όχι απλά ως συστήματος διακυβέρνησης και δεδομένου του επιστημονικού διαλόγου που έχει αναπτυχθεί διεθνώς για την καλλιέργεια της πολιτικής και δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών, την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους στην εκπαίδευση, τη συμμετοχική δράση όλων των εμπλεκόμενων στη σχολική εκπαίδευση και επομένως τον επαναπροσδιορισμό ενός δημοκρατικού σχολείου στη σύγχρονη κοινωνία, αποφασίστηκε το εν λόγω θέμα από κοινού με μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και τα οποία υπηρετούν ως μέλη ΔΕΠ στα τρία Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύνεδροι από όλη την επικράτεια της χώρας και από την αλλοδαπή συμμετέχουν. Πληροφορίες για την οργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου βρίσκονται στην ιστοσελίδα pee2019.uth.gr.
Με μεγάλη χαρά και τιμή αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας όσο και από άλλες εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας ώστε να συνδράμουν στον επιστημονικό διάλογο για το θέμα του Συνεδρίου.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής                         
Σταυρούλα Καλδή                                                 
Καθηγήτρια                                                                         
Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 

Αντώνης Καραγιάννης : Οι Τεχνολογικές Επιλογές στο Πλαίσιο των Στρατηγικών Αποφάσεων της Εταιρείας

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιχειρηματικότητα». Ομιλητής θα είναι ο κ. Αντώνης Καραγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης  «XL furniture», (πρώην ΞΥΛΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ), με θέμα «Οι Τεχνολογικές Επιλογές στο Πλαίσιο των Στρατηγικών Αποφάσεων της Εταιρείας».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα 5 (1ος όροφος), στο κτίριο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, Γαιόπολις, Περιφερειακή Οδός Λάρισας-Τρικάλων, 41110, Λάρισα), ώρα 20:00 ακριβώς και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Σκοπός των ομιλιών του ΔΠΜΣ είναι η ανάπτυξη προβληματισμού σε ζητήματα επιχειρηματικότητας σε διάφορα επίπεδα: νοοτροπίας, ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και εμπειρίας, αναδιοργάνωσης, αλλαγής στρατηγικής (pivot), αλλαγής του ανταγωνιστικού τοπίου, μετασχηματισμού του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλαγής των ρόλων των φορέων κ.ο.κ.
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων διοργανώνεται από τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 183