English Home
Προσεχείς Εκδηλώσεις Π.Θ.

Αρχείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΑπό την Αναλυτική Γεωμετρία... στη Γεωμετρία του Χωροχρόνου

Τα μέλη της Προσωρινής Συνέλευσης του Τμήματος Μαθηματικών διοργανώνουν διάλεξη με θέμα: Από την Αναλυτική Γεωμετρία... στη Γεωμετρία του Χωροχρόνου, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:00, στο Αμφιθέατρο 2 (στο πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας). Ομιλητές θα είναι ο Δρ Θεοφ. Γραμμένος, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Π.Θ. και ο Δρ Ευάγ. Μελάς, Διδάσκων του τμήματος Μαθηματικών του Π.Θ.

Περίληψη: Το 17ο αιώνα, με τη χρήση αλγεβρικών μεθόδων και τη συνακόλουθη εισαγωγή της έννοιας των συντεταγμένων στη μελέτη της Γεωμετρίας, ο Καρτέσιος επινοεί την Αναλυτική Γεωμετρία. Η σύνδεσή της κυρίως με τη Φυσική υπήρξε άμεση, ενώ σταδιακά «μετεξελίχθηκε» στην Αλγεβρική Γεωμετρία. Το 18ο αιώνα, ως απόρροια της ανάπτυξης της μαθηματικής ανάλυσης καμπυλών και επιφανειών, τέθηκαν τα θεμέλια της Διαφορικής Γεωμετρίας, η οποία καταλαμβάνει κεντρική θέση στην περιγραφή και τη μελέτη της Γεωμετρίας του Χωροχρόνου.

Αφίσσα

 

Δρ. Serpil Guran: Ενσωματώνοντας τη Σχέση ΤΕΝ (Διατροφή-Ενέργεια-Νερό) και τα Οργανικά Απόβλητα στην Επίτευξη Κυκλικής Οικονομίας Άνθρακα

με προσκεκλημένη ομιλήτρια την

Δρ. Serpil Guran
Διευθύντρια του «Κέντρου Καινοτομίας Καθαρής Ενέργειας» του Rutgers EcoComplex, στην Ελλάδα

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» συνδιοργανώνουν διάλεξη με τίτλο «Ενσωματώνοντας τη σχέση ΤΕΝ (Διατροφή-Ενέργεια-Νερό) και τα οργανικά απόβλητα στην επίτευξη κυκλικής οικονομίας άνθρακα» με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Δρ. Serpil Guran στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:30 στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων, Κτίριο Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Campus Gaiopolis (πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας).

Η Δρ. Serpil Guran είναι Διευθύντρια του «Κέντρου Καινοτομίας Καθαρής Ενέργειας» του EcoComplex του Πανεπιστημίου Rutgers και ταυτόχρονα λειτουργεί ως διαχειρίστρια του νέου προγράμματος και κέντρου επιτάχυνσης RutgersXEcoIgnite: Clean Energy Proof of Concept Center and Accelerator program. Εκτός από τη διαχείριση της συνολικής λειτουργίας του EcoComplex, των σχετικών προγραμμάτων, της θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων και των εγκαταστάσεων, η Serpil Guran κατέχει ηγετική θέση και συνεισφέρει σημαντικά στο όραμα ώστε το EcoComplex να μπορέσει να εδραιωθεί ως κόμβος για την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών περιβάλλοντος και καθαρής ενέργειας.

Πέρα από τη διευθυντική της θέση, παράλληλα διδάσκει μαθήματα ηλεκτρονικά στο Πανεπιστήμιο Rutgers, όπως το «Εργαλεία απόφασης για τη βιωσιμότητα» στο Τμήμα Γεωργίας, Τροφίμων και Οικονομικών Πόρων και το «Εισαγωγή στις τεχνολογίες βιοενέργειας» στο πρόγραμμα Φυτικής Βιολογίας. Διδάσκει επίσης «Kριτική σκέψη στην περίπτωση της μάθησης του πλέγματος τροφίμων-ενέργειας-νερού» στο πλαίσιο του προγράμματος Rutgers EOF. Η Δρ. Guran εκπαιδεύεται στη θερμοχημική μετατροπή της βιομάζας και των αποβλήτων για την παραγωγή καυσίμων και χημικών ουσιών και ταυτόχρονα εξειδικεύεται στην έρευνα, ανάπτυξη και αξιολόγηση τεχνολογιών βιώσιμων βιοκαυσίμων και ανακύκλωσης καθώς και στην ανάλυση κύκλου ζωής εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων. Επί του παρόντος, εργάζεται στον τομέα «Τρόφιμα-Ενέργεια-Νερό» και «Συνέργεια των αποβλήτων» προωθώντας την ενσωμάτωση των οργανικών αποβλήτων σε ανάπτυξη βιο-οικονομίας κλειστού βρόχου.

Με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Χημική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Anadolu στην Τουρκία και Διδακτορικό στο ίδιο αντικείμενο, με εξειδίκευση στην τεχνολογία Καυσίμων και Ενέργειας, από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο,η Δρ Guran ήταν πρώην ερευνητική επιστήμονας στο Τμήμα Προστασίας του Περιβάλλοντος της πολιτείας του Νιού Τζέρσι για 13 χρόνια και πριν από αυτό ήταν ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο Τμήμα Μηχανολογίας-Αεροδιαστημικής Μηχανικής και στο Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην πόλη Γκόλντεν στο Κολοράντο.

Η Δρ. Serpil Guran κατά την επισκεψή της στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει 4 διαλέξεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική.

Δελτίο Τύπου

 

Aναστάστιος Μαλανδράκης: Διερεύνηση Aνθεκτικότητας των Φυτοπαθογόνων στα Μυκητοκτόνα- Μοριακά Διαγνωστικά

Την Τεταρτη 11 Δεκεμβρίου 2019,  και ώρα 12 μμ ,στην Αιθουσα "Κωνσταντινος Σεκερης" στη Βιοπολη θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα : Διερεύνηση Ανθεκτικότητας των Φυτοπαθογόνων στα Μυκητοκτόνα- Μοριακά Διαγνωστικά. Ομιλητής θα είναι ο Aναστάστιος Μαλανδράκης, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διάλεξη διοργανώνεται από το Τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Ανάλυση της Eπίδρασης Aνάγνωσης Mηνυμάτων κατά την Oδήγηση από Eπαγγελματίες Oδηγούς με Xρήση Mοντέλων Συστάδων και Δέντρων Αποφάσεων

Ευτυχία Ναθαναήλ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΠΘ

Τετάρτη 11/12/2019, Ώρα:14:00
Αίθουσα A2, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Περίληψη: Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού είναι αποδεδειγμένα μία από τις κυριότερες αιτίες οδικών συγκρούσεων. Διάφορες έρευνες αναλύουν την επίπτωση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στην απόσπαση προσοχής, εξετάζοντας διαφορετικές ενέργειες με ή χωρίς χρήση ασύρματου ακουστικού ή και με ανοιχτή ακρόαση κατά την εξερχόμενη κλήση, το γράψιμο και την ανάγνωση μηνύματος και εντοπίζοντας την επίπτωση στην οδηγική απόδοση. Σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζεται η επίδραση των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών στην απόσπαση προσοχής και γίνεται συσχέτιση με την ταχύτητα, τις αλλαγές λωρίδων κυκλοφορίας (πλέξεις), την πλευρική θέση του οχήματος, την επιβράδυνση ή επιτάχυνση, τα συμβάντα και άλλες μεταβλητές.
Η διάλεξη αυτή παρουσιάζει τα αποτελέσματα των συσχετίσεων μεταξύ: (α) των δημογραφικών χαρακτηριστικών, όπως ηλικία, φύλο, φυλή, επίπεδο εκπαίδευσης και διάρκεια οδηγικής εμπειρίας, και (β) παραμέτρων οδηγικής συμπεριφοράς, όπως προηγούμενη εμπειρία, πεποιθήσεις, εκτίμηση επικινδυνότητας, επίδραση κοινωνικού περιβάλλοντος, και τα συγκρίνει κάτω από συνθήκες χωρίς και με απόσπαση προσοχής η οποία οφείλεται στη ανάγνωση μηνυμάτων κατά την ώρα της οδήγησης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 203 οδηγών ταξί στην Χονολουλού, Χαβάη των ΗΠΑ, οι οποίοι οδήγησαν σε προσομοιωτή οδήγησης κάτω από συνθήκες μη και απόσπασης προσοχής κατά την ανάγνωση μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης. Καταγράφηκαν οκτώ παράμετροι απόδοσης οδήγησης, μεταξύ των οποίων είναι τα συμβάντα διάσχισης διαχωριστικής γραμμής λωρίδας κυκλοφορίας (line encroachment incidents) και ο χρόνος οδήγησης χωρίς οπτική επαφή (blind driving time). Παράλληλα, συλλέχθηκαν πληροφορίες για τους ίδιους τους οδηγούς και την οδηγική τους συμπεριφορά μέσω ερωτηματολογίου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνουν επαγωγική ανάλυση για τις συσχετίσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών των οδηγών και της απόδοσης οδήγησης και δέντρα αποφάσεων για την επεξήγηση της απόδοσης οδήγησης από τις παραμέτρους συμπεριφοράς, όπως οδηγική εμπειρία, πεποιθήσεις και απόψεις. Αναπτύχθηκαν μοντέλα πολλαπλής τακτικής παλινδρόμησης για την εξήγηση της επίδρασης της ανάγνωσης μηνυμάτων στην οδηγική συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία και στη συνέχεια παραμέτρους συμπεριφοράς. Ένα από τα κυριότερα αποτελέσματα ήταν ότι η φυλή είναι μία από τις κυριότερες παραμέτρους πρόβλεψης. Πολυωνυμική λογιστική παλινδρόμηση κατέδειξε την επίδραση της ανάγνωσης μηνυμάτων στις διασχίσεις της διαχωριστικής γραμμής με ακρίβεια 87.6%. Συμπερασματικά, η απόσπαση προσοχής λόγω ανάγνωσης μηνυμάτων κατά την οδήγηση επηρεάζει την οδηγική απόδοση. Οι κυριότερες παράμετροι επιρροής για την πρόβλεψη της απόδοσης της οδήγησης είναι η ηλικία και η φυλή.

Δελτίο Τύπου

 

Δράση:  ΔιαβάΖΩ του Win Cancer

Οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχουν στην Δράση ΔιαβάΖΩ του Win Cancer και μαζεύουν βιβλία (ενηλίκων) για τα αντικαρκινικά Νοσοκομεία.
H Δράση Αφιερώνεται στη Μνήμη του Συμφοιτητή τους Γιώργου Πατεράκη

Οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας συμμετέχουν στην Δράση ΔιαβάΖΩ του Win Cancer και μαζεύουν βιβλία (ενηλίκων) για τα αντικαρκινικά Νοσοκομεία. Τη δράση την αφιερώνουν στην μνήμη του συμφοιτητή τους Γιώργου Πατεράκη, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο πριν λίγο καιρό αλλά που έγινε παράδειγμα δύναμης και θάρρους για όλους.
Η Δράση ΔιαβάΖΩ του Win Cancer,  είναι ετήσια, πριν από τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά και έχει ως στόχο τη κινητοποίηση ενεργών πολιτών και εθελοντών στον αγώνα για την ενίσχυση των καρκινοπαθών και των οικείων τους. Γνωρίζοντας πόσο επίπονη και δυσβάστακτη ψυχολογικά, εκτός όλων των βασικών επιπτώσεων στους πάσχοντες, είναι η νοσηλεία, η παραμονή στους θαλάμους και στους διαδρόμους των αντικαρκινικών νοσοκομείων όλης της χώρας, η Δράση ΔιαβάΖΩ είναι παρηγορητική για τους ασθενείς και τους οικείους τους, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των συμπολιτών μας, παρέχει ένα βήμα βοήθειας και έμπρακτης υποστήριξης και φυσικά δίνει τη δυνατότητα του Δωρητή στο καθένα μας.
Συγκεκριμένα,
- την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019- Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, από τις 9:00 το πρωί έως τις 14:00, στην Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (3ο Χλμ ΠΕΟ Λαμίας Αθήνας, έναντι Jysk),
- το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Είσοδος Σχολής) ((3ο Χλμ ΠΕΟ Λαμίας Αθήνας, έναντι Ακαδημίας Ποδοσφαίρου),
- την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019- Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, από τις 9:00 το πρωί έως τις 14:00, στην Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (3ο Χλμ ΠΕΟ Λαμίας Αθήνας, έναντι Jysk),
θα παραλαμβάνουν τα βιβλία που έχετε επιλέξει με αγάπη, με μια χειρόγραφη ευχή, αφιερωμένη στους ανθρώπους, οι οποίοι την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, θα νοσηλεύονται στα αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας μας.
Η νοσηλεία σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο είναι μια σκληρή δοκιμασία, για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή των συνανθρώπων μας, αλλά ο μαγικός κόσμος ενός βιβλίου μπορεί να την απαλύνει.

Δελτίο Τύπου

 

Λία Γκουντρουμπή:  ‘Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα φιλοξενήσει στους χώρους του την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Λίας Γκουντρουμπή ‘Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ’, Αθήνα, Εκδόσεις Επίκεντρο. Η εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης θα γίνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 6.30μμ στην αίθουσα του 1ου ορόφου του κτηρίου Τσικρίκη (γωνία Ιάσωνος και Γαμβέτα). Το βιβλίο, είναι μια κατάθεση ψυχής της συγγραφέως για το θέμα που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες.
Η Λία Γκουντρουμπή είναι και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης, εκτός της συγγραφέως, θα συμμετέχουν οι εξής:
- η Άσπα Γοσποδίνη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- ο Φώτης Χατζηδημητρίου, ιατρός βιοπαθολόγος,
- ο Μάνος Ζαχαριουδάκης, κλινικός ψυχολόγος.
Την παρουσίαση και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χορταριάς, Πρόεδρος της  ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δελτίο Τύπου

 

Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα και χωρικός σχεδιασμός σε συνθήκες οικονομικής κρίσης

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ διοργανώνουν διάλεξη του κ. Μάριου Χαϊνταρλή Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα και χωρικός σχεδιασμός σε συνθήκες οικονομικής κρίσης την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:00 στην αίθουσα Α2 του ΤΜΧΠΠΑ

Δελτίο Τύπου

 

Περιβάλλον Κοινωνία και Εκπαίδευση

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών « Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» διοργανώνει την 1η διημερίδα – Ανοιχτές Διαλέξεις με τίτλο: Περιβάλλον Κοινωνία και Εκπαίδευση. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (οδός Φυτόκου, Ν. Ιωνία Μαγνησίας, 38446). Η έναρξη της διημερίδας είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13.12.2019 και ώρα 18:30

Πρόσκληση

 

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια σπουδών Χωροταξίας στην Ελλάδα

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του και παροχής προπτυχιακών σπουδών Χωροταξίας στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 με ώρα έναρξης τις 17.00 στο αμφιθέατρο του κτηρίου ΤΜΧΠΠΑ, στο Πεδίον του Άρεως στο Βόλο.

Πρόγραμμα
Πρόσκληση

 


Σελίδα 1 από 2