English Home
Νέα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Συνεργασία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με Πανεπιστήμια της Ασίας

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) συντονίζει ερευνητική δραστηριότητα που έχει σαν στόχο τη διάχυση τεχνογνωσίας από πανεπιστήμια της Ευρώπης σε πανεπιστήμια της Ασίας σε θέματα εφαρμογής της τεχνολογίας υπολογιστών σε διαδικασίες προβληματοκεντρικής μάθησης.
Στην προβληματοκεντρική μάθηση οι φοιτητές χτίζουν γνώση λύνοντας ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα προβλήματα που επιλέγονται είναι εμπνευσμένα από την πραγματική ζωή και τη βιομηχανία και συχνά είναι ανοιχτά, δηλαδή δεν έχουν μια και μόνο λύση. Η προβληματοκεντρική μάθηση προκαλεί τους φοιτητές να συνδυάσουν γνώσεις από διάφορα μαθησιακά αντικείμενα του προγράμματος σπουδών για να συνθέσουν μια βιώσιμη λύση, προσομοιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα δρουν σε μελλοντικούς ρόλους σαν επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτό η προβληματοκεντρική μάθηση προωθεί τη μεταφορά της γνώσης από τον ακαδημαϊκό χώρο στον επαγγελματικό συμβάλλοντας στη σύνδεση της μάθησης με τις ανάγκες της βιομηχανίας και της κοινωνίας.
Στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου ALIEN: Active Learning in Engineering Education (http://projectalien.eu) η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης του τμήματος (http://ctll.e-ce.uth.gr) υλοποιεί μαθησιακή παρέμβαση που έχει σαν στόχο την ενσωμάτωση της προβληματοκεντρικής μάθησης ως στρατηγικής παιδαγωγικής μεθόδου στην πολυτεχνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ομάδα συνεργάζεται με 12 πανεπιστήμια στην Ασία και συγκεκριμένα στη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Νεπάλ, και το Πακιστάν. Συνεργάζεται επίσης με 4 πανεπιστήμια στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την Πορτογαλία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μαθησιακή παρέμβαση που αναπτύσσεται σκοπεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιβραδύνουν την ενσωμάτωση της προβληματοκεντρικής μεθόδου στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια υπολογιστών στα 12 πανεπιστήμια της Ασίας. Έχει επίσης αναπτυχθεί ψηφιακή πλατφόρμα συνεργασίας που στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη γνώσεων σε θέματα προβληματοκεντρικής μάθησης και στην προώθηση της εφαρμογής της προς όφελος των φοιτητών και διδασκόντων. Η πλατφόρμα προσφέρει αποθετήριο προβλημάτων που αφορούν την πολυτεχνική εκπαίδευση ενώ για τη λύση τους είναι σημαντική η εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων, προσομοιώσεων, και παιχνιδιών. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης δυνατότητες ανταλλαγής καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν την πρακτική εφαρμογή της προβληματοκεντρικής μάθησης καθώς και το πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί με αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά μαθησιακά παιχνίδια. Τέλος, στα πλαίσια της μαθησιακής παρέμβασης οργανώνεται εκπαίδευση διδασκόντων με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την εφαρμογή της προβληματοκεντρικής μάθησης με χρήση τεχνολογίας υπολογιστών.
Στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου το ΤΗΜΜΥ συντόνισε την 4η συνάντηση κοινοπραξίας που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ανόι στο Βιετνάμ το διάστημα 4 έως 6 Δεκεμβρίου 2019 . Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι πανεπιστημιακοί εταίροι από Ασία και Ευρώπη. Συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας των νέων εργαστηρίων καθώς και πιλοτικής χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών του ερευνητικού σχεδίου σε διαδικασίες μάθησης.
Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού σχεδίου είναι ο Ομ. Καθ. του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης. Οργανωτικά υπεύθυνη είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα. Το ερευνητικό έργο ALIEN χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται από το 2017 μέχρι το 2020.

Δελτίο Τύπου

 

Εθελοντικό Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης Ζωής & Πρώτων Βοηθειών

22 με 23 Νοεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο της Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία

Το Εθελοντικό Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης ζωής & Πρώτων Βοηθειών πραγματοποιήθηκε στις 22 με 23 Νοεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο της Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Πλήθος κόσμου προσήλθε στην εκδήλωση με σκοπό την εκμάθηση θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων που αφορούσε την διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Στο χώρο υπήρχαν εκπαιδευτές που μάθαιναν στους ακροατές πρακτικές καρδιοαπνευστικής αναζωογόνησης, θέσης ανάνηψης και πνιγμονής από ξένο σώμα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν την θέση του θύματος όσο και του διασώστη στις δύο τελευταίες πρακτικές, κάτι που τους έκανε να βοηθούν και οι ίδιοι στην εκπαίδευση των συμπολιτών τους. Με αυτό τον τρόπο βοήθησε και η τοπική κοινωνία τους διοργανωτές του σεμιναρίου δίνοντας χορηγίες άλλοτε χρημάτων και άλλοτε προϊόντων. Χωρίς τους χορηγούς είναι γνωστό πως ένα εντελώς δωρεάν σεμινάριο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έτσι σκόπιμο είναι να αποδοθεί ένα τεράστιο Ευχαριστώ στην κοινωνία που αγκάλιασε το σεμινάριο. Ακόμη ένα μεγάλο ευχαριστούμε πρέπει να αποδοθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που μας παραχώρησε τις αίθουσες του για την διεξαγωγή του σεμιναρίου. Ξεχωριστά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας που έφεραν ρούχα και τρόφιμα για να ενισχύσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας μιας και πλησιάζουν εορταστικές ημέρες. Στο χώρο διεξαγωγής έλαβαν μέρος η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαμιέων κ. Τσαδήμα Κατερίνα η οποία μας μίλησε για την αξία του εθελοντισμού. Επιπροσθέτως, ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου, Ποιότητας , Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Χρήστος Παπαχρήστος έκανε λόγο για τις εθελοντικές δράσεις του Μητρώου Εθελοντών του Νοσοκομείου. Ακόμα τοποθετήθηκαν, η κ. Καλλιόπη Μπέυζα εθελόντρια Γ.Ν Λαμίας και Φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική, για την εμπειρία και την ρόλο του εθελοντή. Επίσης ο κ. Γιώργος Διαμαντάκης Ναυαγοσώστης, Φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών μας ενημέρωσε για τον ρόλο των πρώτων βοηθειών στο επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους υπέροχους εθελοντές του σεμιναρίου που ήταν πάντα χαμογελαστοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οτιδήποτε. Ένα ξεχωριστό μπράβο ανήκει στο προσωπικό της βιβλιοθήκης που οικειοθελώς μας βοήθησε τις ημέρες του σεμιναρίου αν και ήταν εκτός ωραρίου εργασίας τους. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και τις δυο μέρες διεξαγωγής του σεμιναρίου και θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε πως ήδη έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε το επόμενο event που ελπίζουμε να είναι αντάξιο των προσδοκιών σας!

Η οργανωτική επιτροπή του Σεμιναρίου BLS και Α’ Βοηθειών

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΉΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΣΠΑΝΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΑΘΗ ΧΟΛΙΚΗ ΧΟΛΑΓΓΕΙΤΙΤΙΔΑ.

Η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) αναγνωρίσθηκε επισήμως από το Υπουργείο Υγείας μετά από όλες τις νόμιμες διαδικασίες και αξιολογήσεις που διήρκησαν 15 μήνες (5-8-2018 έως 5-11-2019) έχοντας την αμέριστη στήριξη της Διοίκησης και των θεσμικών οργάνων του ΠΓΝΛ, ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων και Πολύπλοκων Νοσημάτων, στην κύρια θεματική ενότητα: «Σπάνια Αυτοάνοσα Ηπατικά Νοσήματα» για τις υποθεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν την Αυτοάνοση Ηπατίτιδα και την Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα (υπ. Αριθμ. Υ.Π.Σχ./οικ. 74273/21 Οκτωβρίου 2019, ΦΕΚ Τεύχος Β΄4040/05.11.2019).
Η επίσημη αυτή Εθνική αναγνώριση θα ενισχύσει τη συνεργασία και τη δικτύωση του ΠΓΝΛ διαμέσου της Παθολογικής Κλινικής του ΠΘ με άλλα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σε Εθνικό, και ιδιαίτερα Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από τα νοσήματα αυτά, με τελικό στόχο πάντα την παροχή αποτελεσματικής και υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας. Ήδη το ΠΓΝΛ μέσω της Παθολογικής Κλινικής ΠΘ έχει υποβάλλει πλήρη φάκελο για ένταξή του μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής νέων μελών στο ήδη υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αναφοράς ERN Rare Liver που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 (προθεσμία έως 30 Νοεμβρίου 2019) έχοντας λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση (endorsement letter) από τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια.

Καθηγητής Γ.Ν. Νταλέκος
Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και Ομώνυμου Ερευνητικού Εργαστηρίου Π.Θ.

Δελτίο Τύπου
Φωτογραφία

 

Το φεστιβάλ Πάου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 - Σάββατο 23/11/2019

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 από τις 22:00 έως τα μεσάνυχτα, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 παρουσιάζει συναυλίες από τις μουσικές συναντήσεις του Φεστιβάλ Πάου 2019 σε ηχογράφηση του Γιάννη Μαυρίδη.

Στην μετάδοση του Σαββάτου θα ακουστούν οι ακόλουθες ηχογραφήσεις:
Πρώτη ώρα
Τα παιδιά κάτω στην ... Πάου
Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τα  Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  συναντιούνται και συνεχίζουν την προσπάθεια τους να ερμηνεύουν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, μαθαίνοντας έτσι να περπατούν μέσα στους δρόμους της καρδιάς τους, κάτω από το ϕως του λόγου εκλεκτών στιχουργών και της εξαιρετικής μουσικής του μεγάλου συνθέτη.Η μουσική επιμέλεια και η φωνητική διδασκαλία είναι της Μαρίας Θωίδου, υπεύθυνης των Μουσικών Συνόλων ΠΘ.(μέλος ΕΕΠ)
Συνοδεύουν δύο εξαιρετικοί μουσικοί που αγαπούν ιδιαίτερα  τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο Θόδωρος Κοτεπάνος στο πιάνο και το ακκορντεόν και ο Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο. Μαζί τους οι απόφοιτοι, μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, Σάκης Τσώλης στο μπουζούκι και Στέλιος Χατζηκαλέας στην τρομπέτα.
Ερμηνεύουν με τη σειρά που ακούγονται στη συναυλία οι:  Μαρία Θωίδου (Ο εφιάλτης της Περσεφόνης,στ.Νίκος Γκάτσος)  Χρυσιάννα Καραμέρη (Η προσευχή της Παρθένου,στ. Νίκος Γκάτσος ) Φιλιώ Αζαριάδη ( Η τρελλή του φεγγαριού,στ. Ν. Γκάτσος), Χρυσιάννα Καραμέρη ( Η Μαριάνθη των ανέμων,στ. Νίκος Γκάτσος) Φώτης Στρατηγός (Αερικό,στ. Νίκος Γκάτσος) Ελένη Μαγαλιού ( Η προσευχή του ακροβάτη, στ. Αγαθή Δημητρούκα) Φιλιώ Αζαριάδη, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Φώτης Στρατηγός, Χρυσιάννα Καραμέρη (Ερωτική άσκηση για δύο,στ. Μάνος Χατζιδάκις) Εύα Δημοκωστούλα (Σ΄αγαπώ, στ. Μυρτιώτισσα), Ελπίδα Αγαπητού (Τα παιδιά κάτω στον κάμπο, στ.Μάνος Χατζιδάκις), Εύα Δημοκωστούλα (Ο Τζόνης ο μπόγιας, στ. Νίκος Γκάτσος), Λευτέρης Κωνσταντίνου (Ο Γιάννης ο φονιάς,στ. Νίκος Γκάτσος), Φιλιώ Αζαριάδη (Τρεις δολοφόνοι,στ. Μάνος Χατζιδάκις), Φώτης Χατζηαντωνίου (Μύρισ' ο κόσμος γιασεμί,στ. Νίκος Γκάτσος), Άννα Θωίδου, Δέσποινα Αριστείδου( Θάλασσα πλατειά, στ. Γιάννης Ρούσσος), Δέσποινα Αριστείδου( Πάει έφυγε το τρένο, στ.Νίκος Γκάτσος), Ελένη Μαγαλιού (Χάρτινο το φεγγαράκι, στ.Νίκος Γκάτσος), Φώτης Στρατηγός (Οδός Ονείρων, στ. Μάνος Χατζιδάκις), Στέλλα Σιδηροπούλου ( Μην τον ρωτάς τον ουρανό, στ. Γιάννης Ιωαννίδης & Παναγιώτη Κοκοντίνης), Κική Καραγκούνη (Χτυποκάρδια, στ.Δημήτρης Χριστοδούλou)
Δεύτερη Ώρα
CITÉ SATIE - "A pianistic mythology", Θόδωρος Κοτεπάνος
Μέσα από μικρά αριστουργήματα του Erik Satie, των συγχρόνων του, αλλά και μεταγενέστερων συνθετών παρακολουθούμε την ριζοσπαστική επιρροή που άσκησε η σπουδαία αυτή προσωπικότητα στην εποχή του απόγειου του γαλλικού ρομαντισμού, πριν το 1890, όταν εμφανίστηκε, εικοσάρης, στο ιστορικό καμπαρέ "Ο μαύρος γάτος" και δήλωσε "Γυμνοπαιδιστής"... ]

«Ανοιχτές Διαδρομές», Γεωργία Συλλαίου (τραγούδι), Σάκης Παπαδημητρίου (πιάνο)
Μια επιλογή από την συναυλιακή και δισκογραφική πορεία του ντούο. Η Γεωργία Συλλαίου και ο Σάκης Παπαδημητρίου παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια, συνθέσεις και διασκευές.
Ένας κύκλος ποίησης και μουσικής: Σαπφώ, James Joyce, Bertolt Brecht, Samuel Beckett, Boris Vian, Tom Waits, Vittorino Curci, Γεωργία Συλλαίου.
Διασκευές ενός σεφαραδίτικου με ελληνικούς στίχους, ενός Αρμένικου, ενός Ιταλικού παραδοσιακού, ενός τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη και άλλα.
Συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί του Σάκη Παπαδημητρίου.

Γενική Πληροφορία: Το Φεστιβάλ Πάου (www.paoufestival.weebly.com) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου 2019, για τέταρτη συνεχή χρόνια στον εξαιρετικό χώρο της Παλαιάς Μονής Πάου στην Αργαλαστή Πηλίου, όπου στεγάζεται το Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για αποτέλεσμα εθελοντικής συλλογικής εργασίας μελών και συνεργατών των Μουσικών Συνόλων του ΠΘ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Θωίδου και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7θα μεταδώσει όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου τις μουσικές συναντήσεις του Φεστιβάλ σε ηχογράφηση του Γιάννη Μαυρίδη –Cue Productions

Info
«Το φεστιβάλ Πάου στο Δεύτερο Πρόγραμμα όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου»
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 22:00 με 00:00
- Τα παιδιά κάτω... στην Πάου «Μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι», Μουσικά σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- CITÉ SATIE - "A pianistic mythology", Θόδωρος Κοτεπάνος
- «Ανοιχτές Διαδρομές», Γεωργία Συλλαίου, Σάκης Παπαδημητρίου
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3

 

Επίσκεψη Καθηγητών του Central University of Finance and Economics στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Πλαίσιο της Εγκατάστασης Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Βόλο

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποδέχτηκε από το Σάββατο 16/11/2019 έως και την Τρίτη 19/11/2019, αποστολή του Central University of Finance and Economics του Πεκίνου, με επικεφαλής τον αντιπρύτανη, Καθ. Li Tao.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ίδρυσης Ινστιτούτου Κομφούκιος στην έδρα του Πανεπιστημίου στο Βόλο. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics, θα προσφέρει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαθήματα Κινεζικής Γλώσσας, θα υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων φοιτητών και καθηγητών και θα διοργανώνει δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας. Το Ινστιτούτο θα συμμετέχει σε ένα δίκτυο με πάνω από 500 Ινστιτούτα Κομφούκιος σε όλο τον κόσμο και θα αναπτύξει ερευνητικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες με πολλά από αυτά.
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, φιλοδοξεί μέσα από τη διοργάνωση σημαντικών δράσεων να συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, οι οποίες θα έχουν ένα σαφές αποτύπωμα στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε ξεναγήσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου σε Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο, καθώς και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό. Οι επισκέπτες καθηγητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του μεγάρου Τσικρίκη όπου θα εγκατασταθεί το Ινστιτούτο, και συζήτησαν με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι επισκέψεις και οι επαφές ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς και κατέγραψαν την εξαιρετική δυναμική της σημερινής συγκυρίας ως προς την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων και ανταλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας και της κινητικότητας ανθρώπων και τεχνογνωσίας.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4, Φωτό 5, Φωτό 6, Φωτό 7, Φωτό 8, Φωτό 9, Φωτό 10

 

Συνάντηση εκπροσώπων της φοιτητικής ομάδας Centaurus Racing Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Πρύτανη Καθ. Ζήση Μαμούρη

Την χαρά της επιτυχίας τους στον διαγωνισμό Formula Student 2019 στην Τσεχία μοιράστηκαν οι εκπρόσωποι της φοιτητικής ομάδας Centaurus Racing Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Πρύτανη Καθ. Ζήση Μαμούρη, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό τους στηρίζοντας τη δράση τους. Συνοδευόμενοι από τον επιβλέποντα Καθηγητή τους Αλ. Κερμανίδη, οι φοιτητές Παναγιώτης Ανδρεάδης (Αρχηγός Ομάδας), Αγγελική Χασάκου (Υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας) και Γεώργιος Πλακιάς (Υπεύθυνος Αεροδυναμικής) επισκέφθηκαν τον Πρύτανη για να τον ευχαριστήσουν προσωπικά για την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και να ανανεώσουν τη συνεργασία τους, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, καθώς η ομάδα προσβλέπει στο προσεχές διάστημα στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών για το αυτοκίνητο, όπως συστημάτων αυτόνομης κίνησης και την κατασκευή ενιαίου πλαισίου από σύνθετο υλικό τύπου monoqoque.

Δελτίο Τύπου
Φωτογραφία

 

Επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης

Την Τρίτη 5/11/2019 οι φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του μαθήματος Νοσηλευτική Φροντίδα Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων, επισκέφθηκαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης.  Αυτή ήταν η πρώτη από τις έξι επισκέψεις που έχουν προγραμματιστεί στοχεύοντας στην ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση των φοιτητών στη φροντίδα ατόμων με μειονεξίες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο, ιδρυτικό μέλος και Καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, κ. Κανδύλη, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και για τα αποκαταστασιακά προγράμματα επανένταξης ψυχικά πασχόντων ασθενών  μέσα από το δίκτυο δομών  που διαθέτει ο Φορέας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, διασφαλίζοντας για αυτά τα άτομα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μέσα από μία κανονική καθημερινότητα, η οποία τους βοηθά να επανενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Παράλληλα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, να μιλήσουν μαζί τους και από κοινού να γευματίσουν αποδεικνύοντας ότι είναι μύθος πως ο ψυχικά ασθενής είναι επικίνδυνος.
Στο πλαίσιο της διασύνδεσης και της καλής συνεργασίας της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης και του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την Προεδρία του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη, οι δύο φορείς προετοιμάζουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας, οι οποίες θα είναι ανοιχτές και για το ευρύτερο κοινό.

Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2

 

Ίδρυση Ινστιτούτου ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπογράφτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το σύμφωνο ίδρυσης του Ινστιτούτου Κομφούκιος ανάμεσα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη και την πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα κυρίας Zhang Qiyue παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κίνας κ. Xi Zinping. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε μετά από διετή προσπάθεια, σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics του Πεκίνου. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος θα ενισχύσει τις Ακαδημαϊκές, Πολιτιστικές και Ερευνητικές συνεργασίες με την Κίνα, καθώς και με όλο το διεθνές Δίκτυο των 500 Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων που διαθέτουν Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον πρώην πρύτανη κ. Γιώργο Πετράκο για την κομβική συμβολή του στην υλοποίηση του εγχειρήματος και τον κ. Steve Bakalis για την συμβολή του στη ανάπτυξη των σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Κίνα.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4, Φωτό 5

 

Παγκόσμια Διάκριση για την iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE: a modular platform for field diagnosis of Tuberculosis», στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο. Το ερευνητικό έργο της ομάδας αφορούσε στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.
Στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό, η ομάδα των δέκα φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 375 ομάδες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το ODYSSEE διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project) και κέρδισε υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο της (Best Integrated Human Practices). Τέλος, η ομάδα έλαβε εύφημο μνεία για την τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας κατά την διεξαγωγή των πειραματικών διεργασιών τους.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM  προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη προσελκύοντας περισσότερους από 6000 φοιτητές. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βοστώνη και το συνέδριο του διαγωνισμού Giant Jamboree, η iGEM Thessaly είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ο George Church και ο Eric Rubin, καθηγητές στο Harvard Medical School και School of Public Health, αντίστοιχα. Η ομάδα μοιράστηκε την επιτυχία της με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κύριο Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος την υποδέχθηκε θερμά και τη συνεχάρη για το έργο και την προσπάθειά της. Αφού τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα, ευχήθηκε στα μέλη της ομάδας ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο.
Συνοδοιπόροι και μεγάλοι υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι η ελληνική ερευνητική υποδομή για τη Συνθετική Βιολογία «Omic-Engine» και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ερευνητικό έργο της ομάδας υποστηρίζεται επίσης από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και τις φαρμακευτικές εταιρείες ELPEN και Novartis Hellas.

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4

 


Σελίδα 1 από 45