English Home
Νέα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Εκπαιδευτική Εκδρομή της Ειδικότητας Ποδοσφαίρου του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων στο Προπονητικό Κέντρο των Υποδομών της Atalanta

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του ΤΕΦΑΑ, στις εγκαταστάσεις της Αταλάντα,  στις 9 Μάϊου 2019, στο Bergamo πόλη της Ιταλίας που ανήκει στη περιφέρεια της Λομβαρδίας. Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες στην επίσκεψή τους,  σχετικά με τα μυστικά του ποδοσφαίρου με συνοδούς καθηγητές τον κ. Ζήση Παπανικολάου και τον κ. Νίκο Μανούρα. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προπονήσεις της μεγάλης ομάδας της Αταλάντα, αλλά και προπονήσεις από τα τμήματα υποδομής. Η Αταλάντα, που φέτος διεκδικεί στα ίσα έξοδο στην Ευρώπη και το Champion League, μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις της για το ποδόσφαιρο στους φοιτητές μας.

Δελτίο Τύπου

 

Τεχνολογία Ξύλινων Κατοικιών στην Ελληνική Αγορά

Happening με την εταιρεία ΚΟΦΙΝΑΣ Α.Ε. Την Τετάρτη 15-05-19, με πρωτοβουλία του καθηγητή Γ. Μαντάνη, οργανώθηκε στο αμφιθέατρο του πρώην τμ. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (Παν/μιο Θεσσαλίας), στην Καρδίτσα, εκδήλωση / happening σχετική με την τεχνολογία ξύλου και ειδικότερα με τα προκατασκευασμένα ξύλινα σπίτια.

Δελτίο Τύπου

 

Ποιότητα και Aσφάλεια του Kρέατος


Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Τμήματος Κτηνιατρικής  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την  Τετάρτη 15  Μαΐου 2019 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα
Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Καθηγητής κ. Α. Γκόβαρης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Ποιότητα και ασφάλεια του κρέατος» που οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Τμήματος Κτηνιατρικής  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την  Τετάρτη 15  Μαΐου 2019 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, με ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Χαιρετισμοί απεύθυναν ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής Καθηγητής   κ. Γ.Φθενάκης και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Καθηγητής κ. Α. Γκόβαρης. Στην αρχή απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα στις καθηγήτριες του Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wrocław της Πολωνίας κκ. Katarzyna Kosek-Paszkowska, Professor in Hygiene of Foods and Vice-Dean Responsible for International Relations and English Study και Alicja Cepiel-Kośmieja, Assistant Professor in internal Veterinary Medicine, που επισκέφθηκαν το Τμήμα Κτηνιατρικής στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η κα Σ. Ασλανίδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας, Κ. Ζτρίβας Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΕ Τρικάλων, κ. Π. Τσαμπαλής Προϊστάμενος Τμήματος ΚΔΥ, Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αθ. Στουρνάρα Διευθύντρια Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λάρισας, Ε. Τριανταφύλλου Υποδιοικητής Εκπαίδευσης και Νοσηλείας Κτηνιατρικού ΚΕΝΟΚ Στρατού, Τ. Ευαγγελοπούλου διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ΚΕΝΟΚ, Σ. Τσελεπίδης τ. Διοικητής ΚΕΝΟΚ, ο Διευθυντής Τροχαίας Καρδίτσας κ. Α. Περιστέρης,  Ν. Ξηρός Στρατιωτικός Ιατρός, Κτηνίατροι Στρατού,  Κτηνίατροι ιδιώτες και του Δημοσίου, Γεωπόνοι, Χημικοί, Τεχνολόγοι Τροφίμων,  Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΑΠΘ, κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι, Διευθυντές και εργαζόμενοι σε εταιρείες τροφίμων καθώς και φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής.      

Δελτίο Τύπου

Φωτογραφικό Υλικό
Φωτό 1, Φωτό 2

 

Συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΠΘ στον 10ο Ορεινό Αγώνα τρεξίματος «Ανόπαια Ατραπός»

Οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα συμμετέχουν στον 10ο  Ορεινό Αγώνα τρεξίματος «Ανόπαια Ατραπός» την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 στις Θερμοπύλες, με την οργάνωση ειδικού περιπτέρου στον τερματισμό της διαδρομής, στον προαύλιο χώρο του Καινοτόμου Μουσείου Θερμοπυλών. Το ιστορικό μονοπάτι «Ανόπαια Ατραπός» θεωρείται από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών, ο προδότης Εφιάλτης, έκανε γνωστή την ύπαρξή του στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των ελληνικών δυνάμεων και να ηττηθούν. Η δράση αυτή των φοιτητών γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Αθλητικό σύλλογο δρομέων «Τραχίνα» και τον Δήμο Λαμιέων.
Οι αθλητές μετά τον τερματισμό τους θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και αποθεραπείας με ειδικές τεχνικές αθλητικής φυσικοθεραπείας από τους φοιτητές υπό την επίβλεψη των καθηγητών που θα τους συνοδεύουν.
Επιπλέον, θα έχουν  την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προσωπική αξιολόγηση με ειδικές λειτουργικές δοκιμασίες (ελαστικότητας κάτω άκρων, εμβιομηχανικών αποκλίσεων όπως πρηνισμό, στροφή ισχίου κλπ) καθώς και με συμπλήρωση  ειδικού ερωτηματολόγιου για τον καθορισμό παραγόντων πρόκλησης τραυματισμών και να ενημερωθούν σχετικά με την πρόληψη τους.

 

Υποδοχή Μαθητών-Προσφύγων στο ΤΒΒ &  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών στο ΤΒΒ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του  Δανικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (DRCGreece) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 επίσκεψη-ξενάγηση μαθητών-προσφύγων από την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Μεζούρλο στη Λάρισα.
Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν και συνόδευσαν τους μαθητές-πρόσφυγες το εκπαιδευτικό προσωπικό και διερμηνέας της DRC Greece που εργάζονται στη Δομή με στόχο την παροχή υποστήριξης σε πολίτες τρίτων χωρών.
Η συγκεκριμένη δράση του Τμήματος εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανοικτές Θύρες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»  για τα σχολεία της περιοχής και όχι μόνο. Έτσι προσφέρεται η δυνατότητα προσέγγισης του μαθητικού προσφυγικού πληθυσμού, γεγονός που συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία.
Πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος, επιδείξεις μικρών πειραμάτων και ενημέρωση για την επιστήμη της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.
Μετά το πέρας της επίσκεψης, ακολούθησε μικρός μπουφές και προσφέρθηκαν αναμνηστικά στους μικρούς μαθητές ως ενθύμιο από την επίσκεψή τους αυτή στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα.
Η επίσκεψη είναι μέρος του προγράμματος που υλοποιεί το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε 9 δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, σε μια παράλληλη δράση, με σύνδεση μέσω διαδικτύου με τους μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ξενάγηση των μαθητών στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και περιήγηση στα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος, επιδείξεις μικρών πειραμάτων και ενημέρωση για την επιστήμη της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας αντίστοιχα.

Δελτίο Τύπου

 

Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον Ίδιο  Πλανήτη

Σεμινάριο Εκπαίδευσης Φοιτητών και Φιλόζωων Εθελοντών για την  Υλοποίηση του Προγράμματος «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον Ίδιο  Πλανήτη» Ανάπτυξη Φιλοζωικής Κουλτούρας  σε Παιδιά Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης,  το οποίο είναι  Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων
Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος  Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στη Βιόπολη Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το  δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο φοιτητών και φιλόζωων εθελοντών για την  προαγωγή της φιλοζωικής κουλτούρας στους μαθητές σχολείων. Συμμετείχαν  δεκαπέντε εθελοντές φοιτητές Κτηνιατρικής και  Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας καθώς και εθελοντές από το Φιλοζωικό  Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας».

Δελτίο Τύπου

 

To Futbolnet της BARCELONA στο ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα

Από το ΤΕΦΑΑ και το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης & Ποιότητας Ζωής, υλοποιήθηκε την πρώτη του μέρα με μεγάλη επιτυχία, το πρόγραμμα του ιδρύματος της -Barcelona- FutbolNet- με εκπαιδευμένα μέλη του ΤΕΦΑΑ στη συγκεκριμένη μεθοδολογία. Το πρόγραμμα τρέχει αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο από το ίδρυμα της Barcelona.
Πρόκειται για συμμετοχή προσφύγων και Ελλήνων παιδιών Γυμνασίου σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με στόχο την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αποδοχής των άλλων, της επικοινωνίας των πολιτισμών, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της συνεργασίας και της ομαδικής προσπάθειας.

Το ΤΕΦΑΑ ΠΘ εκπονεί προγράμματα άσκησης προσφύγων τα τελευταία χρόνια μέσω του εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής

Η δράση ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 και θα πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ ΠΘ στα Τρίκαλα για το εαρινό εξάμηνο.

Δελτίο Τύπου

 

Ημερίδα για την Επίδραση των Γεωπονικών Επιστημών στην Νέα Γενιά

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Φυτόκου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για την Επίδραση των Γεωπονικών Επιστημών στην Νέα Γενιά. Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της 5ης διακρατικής συνάντησης των συνεργατών του έργου EUROPEAN NETWORK FOR THE COHESION AND SOLIDARITY IN RURAL AREAS στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου.
Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επίδραση των τεχνολογιών στη γεωργία και τη νέα γενιά.  Πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για καινοτομίες στην διαχείριση θερμοκηπίων, δενδροκομικών καλλιεργειών, καινοτομίες στην διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων και προοπτικές χρηματοδότησης της νέας γενιάς στον αγροτικό τομέα.

Δελτίο Τύπου

 

Σημαντική Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Αναγόρευση του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα ως Μέλους στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών σε Εκδήλωση στην Ταϊλάνδη

Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962 και σπούδασε στην Ελλάδα. Μετά την ερευνητική καριέρα του στο Πανεπιστήμιο του Harvard στη Βοστώνη, επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάζεται στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Η δουλειά του θεωρείται σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον γιατί δημιούργησε τις βάσεις για τον μοριακό χαρακτηρισμό της δράσης τοπικών τροφίμων της Ελλάδος στα ανθρώπινα κύτταρα και δεύτερον γιατί κατόρθωσε να αναδείξει την ευεργετική δράση τροφίμων για ανθρώπους και ζώα, τα οποία τρόφιμα προέρχονται  από τα υποπροϊόντα των βασικών γεωργικών βιομηχανιών της Ελλάδος. Για τους λόγους αυτούς η ερευνητική του δουλειά αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από σήμερα είναι μέλος στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών ( World Academy of Sciences).
Η  επιστημονική επιτροπή του World Academy of Sciences,  που επέλεξε τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα αποτελείται από τους κατόχους βραβείων Νόμπελ στην Φυσική, την Ιατρική, τη Χημεία: τον Αμερικανό αστροφυσικό και κοσμολόγο, εξερευνητή της «μαύρης μάζας» Τζορτζ Φιτζέραλντ Σμουτ, το Γερμανό βιοφυσιολόγο Έρβιν Νέχερ, βραβευμένο για τη δουλειά του πάνω στα ιοντικά κανάλια των κυττάρων, το Γερμανό βιοχημικό Χάρτμουτ Μίχελ (αποκάλυψε τον ρόλο της αδενοσίνης στη φωτοσύνθεση), τον Αμερικανό πρωτοπόρο βιοχημικό και ειδικό της φαρμακολογίας Φερίντ Μουράντ, ο οποίος κατέδειξε τον ρόλο των νιτρικών στο καρδιοαγγειακό σύστημα, τον επίσης ειδικό στην φαρμακολογία με καταγωγή από την Ονδούρα και τη Βρετανία Σερ Σάλβαντορ Μονκάδα, που προέκτεινε την προηγούμενη έρευνα στον πόλεμο κατά του καρκίνου και τον Πολωνό ενδοκρινολόγο Άντριου Βίκτορ Σκάλι, πρωτοπόρο στην έρευνα των ορμονών στην υπόφυση.

H ομιλία του καθηγητή Κουρέτα γίνεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, ώρα Ελλάδος 10πμ στην ειδική εκδήλωση –συνέδριο της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 41